Projekt biura Sanofi Aventis

Bonifraterska 17, Warszawa
Recommend
  • Facebook
  • Twitter
  • Google +
  • LinkedIN
Share
Tagged in
Opis/Description
W jednym z wieżowców na warszawskim Śródmieściu powstał projekt biura SANOFI AVENTIS. Jest to jedna z największych firm farmaceutycznych w Polsce i na świecie, która od niemal 30 lat rozwija działalność produkcyjną na Podkarpaciu. Biuro mieszczące się na 3 piętrach posiada zróżnicowaną strukturę organizacyjną. Nasz projekt obejmował nową adaptację części wspólnych, takich jak recepcja, sale konferencyjne, kuchnie, korytarze, strefa relaxu i taras oraz wprowadzenie systemu nawigacji. Grupa Sanofi w Polsce wyróżnia się jako pracodawca dający możliwości rozwoju i realizacji ambicji swoich pracowników, nakierowany na wywieranie pozytywnego wpływu na otoczenie. Naszym celem projektowym było stworzenie takiego środowiska i atmosfery pracy, w której każdy pracownik będzie czuł się swobodnie i pozytywnie. Chcieliśmy „odczarować” chłodny, szaro-szklany biurowy klimat przestrzeni, ocieplić wnętrza, dodać koloru i energii.

IDEA

Główną IDEĄ PROJEKTOWĄ jest logotyp Sanofi. Jego barwy „wylaliśmy” na poszczególne piętra biura i tak powstał kolorystyczny motyw przewodni : piętro chłodnego koloru nieba, piętro zieleni i natury oraz piętro ciepłych, żółtych barw ziemi. Sale konferencyjne, grafiki wielkoformatowe na korytarzach, system identyfikacji wizualnej odpowiada kolorom pięter. SALE KONFERENCYJNE oznaczone są nazwami leków, za którymi kryje się sukces organizacji. O właściwościach produktów możemy dowiedzieć się z ramek zajdujących się wewnątrz sali, które dzięki swojej luźnej formie graficznej pełnią zarówno funkcję informacyjną jak i dekoracyjną. W RECEPCJI postawiliśmy na naturę. Rośliny zmieniają mikroklimat i wprowadzają świeżość. Ściana multimedialna, miękkie nowoczesne siedziska, subtelne barwy, naturalne tkaniny i minimalistyczna lada recepcyjna na tle bujnej roślinności tworzą nowoczesną wizytówkę całego biura.

KUCHNIE BIUROWE

Białe dotąd KUCHNIE rozświetla teraz kolor żółty. Poprzez wprowadzenie naturalnych materiałów, drewna i betonu, przestrzeń stała się miłą odmianą dla pracowników wpatrzonych kilka godzin w ekrany monitorów. Duże drewniane stoły dają dodatkowo możliwość większej integracji pracowników a jak wiadomo czasem podczas krótkiego spotkania na 'kawie” można dowiedzieć się cennych informacji, których nigdzie indziej się nie zdobędzie.

PATIO

W samym sercu biura znajduje się patio, pełniące funkcję STREFY RELAXU. Jest to miejsce spotkań, małych eventów, gdzie każdy pracownik może przyjść ze swoim laptopem i popracować w nowym otoczeniu. Drewniane stoliki zostały tak zaprojektowane, aby dawać możliwość wielu kombinacji aranżacyjnych: od okręgu po jeden długi stół. Zieleń w postaci dużych drzew w doniczkach zbliża do natury. Z dużym nasłonecznieniem świetnie radzą sobie szare półprzezroczyste tkaniny, które dodatkowo dodają intymności w przestrzeni. Wyjątkowym miejscem w biurze Sanofi jest TARAS, nasłoneczniony i z pięknym widokiem na otoczenie. Został on tak zaprojektowany, aby tętnić życiem od wiosny do jesieni, daje możliwość do spożywania lunchu na świeżym powietrzu i organizacji kilkuosobowych nieformalnych spotkań także po godzinach pracy.

NAWIGACJA WIZUALNA

SYSTEM NAWIGACJI WIZUALNEJ biura opiera się na zasadzie podziału pięter na kolory. Każdy dział struktury firmy posiada swój kolor z gamy barw przypisanej do danego piętra. Dany kolor pojawia się na planogramach pięter, tabliczkach kierunkowych na korytarzach i tabliczkach personalnych na drzwiach do pokoi pracowników. Strefy wspólne: kuchnie, toalety, sale konferencyjne, strefa relaxu czy taras posiadają takie same kolory w całej nawigacji i ułatwiają wewnętrzną komunikację po długich biurowych korytarzach.

Tekst: Magdalena Serafin korekta: Magdalena Sołodyna